EL PAPER DE LA DONA EN DIFERENTS RELIGIONS

EL PAPER DE LA DONA EN DIFERENTS RELIGIONS


íNDEX:
1. Introducció
2. El paper de la dona en el cristianisme
3. El paper de la dona a l'islam
-Discriminació
-Càstigs
-Lapidació
-Burka, hijab o vel
4. El paper de la dona en el judaisme
5. El paper de la dona en l'imperi maia


Introducció:
Durant milers d'anys la dona ha estat sotmesa i dominada per l'home, qui li ha restringit els seus drets i llibertats.
Al llarg de la història filòsofs i matemàtics han arribat a plantejar-se si tenien ànima o no, i si la tenien si era humana o animal.


En la religió el paper de la dona ha estat molt variat:


El paper de la dona en el Cristianisme:
El paper de la dona en el cristianisme és complex i significatiu. Les dones li afegeixen molt a l'església, la Bíblia és plena de passatges encoratjadors que suggereixen que la dona té el seu propi paper a l'església i en la seva família.


El paper de la dona en l'Islam:
Segons l'Alcorà, Al·là concedeix la igualtat a l'home i la dona, els mateixos drets, virtuts i obligacions. A la dona se li prohibeix la llibertat d'expressió i pensament, estan sotmeses constantment al control de l'home. Vesteixen com mana la seva religió, o els seus marits i viuen totalment condicionades i infravalorades.


El paper de la dona en el judaisme:
Fins a finals del segle XIX i començaments del XX, la dona estava exceptuada de la sinagoga i els seus rituals. El seu lloc era la casa i l'educació dels seus fills.
Amb el segle XX arriben els canvis: les relacions entre homes i dones es modifiquen; seus rols no romanen estàtics.
En el judaisme, perquè una parella es divorciï, la dona ha de demanar-li al marit un document per al tràmit, però alguns esposos es neguen.


El paper de la dona en l'imperi maia:
La dona va tenir posicions elevades en la societat i algunes van ser governants.
Elaboraven estris de ceràmica, dissenyaven peces en fang tallades a manera d'escultura, i teixien el cotó per confeccionar vestits. També criaven animals per menjar o com a mascotes i s'encarregaven d'elaborar menjars i begudes per a les festes religioses. No participaven en cerimònies religioses, excepte en certes festes on acudien les ancianes.


Discriminacions:
- A les dones els està prohibit anar en cotxe o passejar a peu pels barris, així com entrar al gran basar i seure a les botigues.
- Les dones amb menstruació no poden entrar a les mesquites, pregar o mantenir relacions sexuals. A més no poden llegir l'Alcorà ni tocar-lo. La roba tacada de les dones amb menstruació és impura.
- Se'ls prohibeix reunir-se en grups públicament.
- El domicili conjugal es converteix en lloc de reclusió i obediència al marit.
- Una musulmana ha de casar-se amb un musulmà. No estan permeses les relacions matrimonials entre membres d'una altra religió.
Càstigs:
-Els càstigs són brutals però només són aplicats a dones.
El més brutal és la lapidació: aquest càstig normalment és realitzat quan han estat denunciades per adulteri, per assassinat o per haver mantingut relacions sexuals fora del matrimoni.
-Aquesta tortura consisteix a apedregar la dona acusada amb pedres ni molt grans ni molt petites perquè pateixin més fins que mori dessagnada.
-Una dona cristiana ha de posar les necessitats dels altres abans de les pròpies, tenint cura d'aquells amb problemes financers i aquells que no tenen menjar. Una dona és estimada i respectada per tots els membres de la seva família, així com pels membres de l'església.
-La idea general és que una dona piadosa posa les necessitats de la seva família primer i fa tot el que està al seu abast per donar-los el que només ella pot oferir-los.


Burka, Hijab i Niqab:
 Burka                      Hijab    Niqab


Mutilació genital femenina:
És una amputació dels òrgans genitals femenins per raons religioses o rituals, sovint com a part d'un ritu d'iniciació. L'ablació genital femenina, implica l'extirpació quirúrgica de parts del clítoris i dels llavis majors i menors. També es practica a vegades la infibulació, que consisteix a cosir els llavis majors deixant només una petita obertura per la qual pugui fluir l'orina i el líquid menstrual.


El clítoris és extremadament sensible i juga un paper fonamental en l'estimulació sexual femenina. Hi ha qui diu que el seu mutilació, a més de presentar raons religioses o rituals declarades, es realitza amb la finalitat d'eliminar el desig sexual femení, mal vist en algunes societats.


Les dones que han patit aquest tipus d'intervenció pateixen grans dolors quan mantenen relacions sexuals o donen a llum.
Aquest tipus d'operació presenta certs riscos, ja que en ser normalment realitzada per llevadores no qualificades i en condicions poc higièniques, hi ha el risc que la pacient contregui infeccions com el tètanus.


A més, la infibulació pot produir una retenció del líquid menstrual i provocar la mort.
El burca és la peça menys utilitzada però més polèmica del món islámic.Es una tela que cobreix des del cap fins el peus deixant veure els ulls a través d'una malla.
El hijab cobreix els cabells i la cara deixant a la vista els ulls.

El nicab és un mocador que només tapa els cabells.

-RUBÉN

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

FEMELLISME

8 DE MARÇ